Saopštenje povodom pretnji novinaru Enesu Radetincu i aktivisti Irfanu Ugljaninu

0

Povodom zastrašivanja i otvorenih pretnji Enesu Radetincu, novinaru i glavnom i odgovornom uredniku portala A1, i aktivisti Irfanu Ugljaninu, organizacije civilnog društva i mediji iz Novog Pazara, Tutina i Prijepolja upućuju

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST

Najoštrije osuđujemo otvorenje pretnje i uznemirujuće poruke koje su ovih dana dobili Enes Radetinac, glavni i odgovorni urednik informativnog portala A1 i građanski aktivista Irfan Ugljanin od strane NN lica. Smatramo da su ovim postupkom na najbrutalniji način ugroženi sloboda medija, ljudska prava i normalan život) u lokalnoj zajednici.

Pravo na aktivizam, izražavanja različitih političkih i drugih stavova koji se tiču društvene zajednice, objektivnost, pravovremenost i profesionalnost u izveštavanju ni pod kojim uslovima ne mogu da budu predmet bilo kakvih javnih, tajnih ili drugih pritisaka koji direktno ugrožavaju ne samo lični integritet, već i dostojanstvo i slobodu svih građana/ki.

Pritisci bilo koje vrste, pa i oni koji dolaze od strane NN lica dodatno uznemiravaju javnost, posebno ako je u njima jasno vidljiva pretnja po život i zdravlje osoba koje su društveno angažovane ili pretnja upućena članovima njhovih porodica.

Zahtevamo od nadležnih institucija da ispitaju oba slučaja, sankcionišu odgovorne i pruže zaštitu svim građanima/kama, a posebno onim licima koja su društveno angažovana u lokalnoj zajednici.

Preuzmi Saopštenje

Novi Pazar,
16. novembar 2020.

 

 1. Sandžački odbor za zaštitu ljudskih prava i sloboda
 2. Kulturni centar DamaD
 3. Urban-In
 4. Akademska inicijativa Forum 10
 5. NVO Reper
 6. OCD Monitor
 7. Impuls Tutin
 8. NVO Fotos
 9. Forum žena Prijepolje
 10. Slađana Novosel, novinarka “Danasa”
 11. Radio 100 plus
 12. Katarina Radović, novinarka
 13. Free Media
 14. Nikola Kočović, novinar
 15. Lokal medija plan
 16. Sandžačke novine
 17. TV Forum
 18. Alem Rovčanin, novinar

Share.

Ostavite odgovor

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.