POZIV ANI BRNABIĆ DA NE PREDLOŽI ALEKSANDRA VULINA ZA BUDUĆEG MINISTRA

0

POZIV ANI BRNABIĆ DA NE PREDLOŽI ALEKSANDRA VULINA

ZA BUDUĆEG MINISTRA

 

Komitet pravnika za ljudska prava – Jukom poziva mandatarku za sastav Vlade, Anu Brnabić, da izostavi iz predloga budućih ministara Aleksandra Vulina, dosadašnjeg ministra odbrane.

Aleksandar Vulin je kontinuirano u toku svog mandata ministra odbrane, i intenzivno u toku razgovora Beograda i Prištine, javno nazivao Albance „Šiptarima“ i vređao dostojanstvo albanske nacionalne manjine. Na taj način, on je pokazao nepoštovanje stavova domaćih sudova da pogrdno označavanje albanske manjine ovim nazivom predstavlja govor mržnje. Vulin je zloupotrebljavajući funkciju ministra odbrane, koristio zvanična saopštenja ministarstva, da bi širio govor mržnje protiv Albanaca sa Kosova.

Diskriminacija od strane organa javne vlasti predstavlja najteži oblik diskriminacije prema domaćim i međunarodnim propisima. Komitet pravnika za ljudska prava, u odsustvu postojanja čelnika institucije Poverenika za zaštitu ravnopravnosti, podneo je tužbu protiv Vulina za utvrđenje govora mržnje. Na ovaj korak Jukom se odlučio i zbog štete koju Aleksandar Vulin nanosi spoljnoj i unutrašnjoj politici Srbije, koja proklamuje poštovanje prava nacionalnih manjina.

U svetlu predloga da se uspostavi Ministarstvo za ljudska prava, ravnopravnost polova i društveni dijalog i jasno zauzetog stava da se odustaje od politike zamrznutog konflikta između Prištine i Beograda, učešće Aleksandra Vulina u budućoj Vladi predstavljalo bi suprotnost proklamovanim ciljevima: da se poštuju ljudska prava i prava manjina kao i da se uspostavi društveni dijalog.

Preuzmite Saopštenje

Share.

Ostavite odgovor

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.