Slobodni izbori kroz slobodu okupljanja

0

Naziv projekta: Slobodni izbori kroz slobodu okupljanja

Vreme trajanja projekta: mart 2016. – avgust 2016.

Partneri: Odbor za ljudska prava Niš, Odbor za ljudska prava Valjevo, Odbor za ljudska prava Neogotin, Odbor za ljudska prava Bujanovac, Građanski Forum iz Novog Patara, Centar za razvoj civilnog društva iz Zrenjanina, Užički centar za ljudska prava i demokratiju i Sandžački odbor za ljudska prava iz Novog pazara.

Donator: Fondacija za otvoreno društvo, Srbija

O projektu: Projekat “Slobodni izbori kroz slobodu okupljanja” ima dvostruki cilj: 1) zaštita slobode okupljanja u predizbornom periodu kao preduslov za slobodne, fer i demokratske izbore kroz blagovremenu edukaciju korisnika, monitoring predizbornih skupova širom Srbije od strane nezavisnih monitora, pružanje pravne zaštite u slučaju korišćenja slobode okupljanja i nasilja, brzo obaveštavanja javnosti o učinjenim povredama i zahtevanje od nadležnih organa preduzimanje mera; 2) nakon izbora i na osnovu prikupljenih podataka, izvršiće se procena uticaja novog Zakona i formulisaće se zaključci i preporuke za unapređenje zakonodavnog okvira s obzirom da je usklađivanje sa međunarodnim standardima predviđeno i Akcionim planom za Poglavlje 23.

Umesto zakona koji je 2015. proglašen neustavnim, 2016. godine stupio je na snagu Zakon o javnim okupljanjima gde je uvažen deo primedaba koje su na javnoj raspravi iznele NVO. Kako se vanredni parlamentarni izbori održavaju istovremeno sa lokalnim i pokrajinskim izborima, u narednom periodu sloboda okupljanja će biti glavni instrument izjavljivanja poruka političkih stranaka, sindikata i građana.
Ove aktivnosti su preduslov za fer, slobodne i demokratske izbore, te je neophodno da njeni korisnici budu blagovremeno obavešteni i edukovani o novom zakonskom okviru – koji republički i lokalni organi mogu nametati ograničenja javnog okupljanja, potom o postupku prijavljivanja skupova, o ovlašćenjima policije i prekršajima po novom zakonu. Poseban problem na koji će se ukazati je nasilje koje je učestalo u predizbornom periodu.

Ovakva akcija je neophodna zbog selektivnih ograničenja i nametanja obaveza organizatorima, koja nisu prepoznate kao povrede, već su u velikoj meri uticale na mesto ili vreme održavanja skupova. S tim u vezi, formiran je tim monitora koji će na lokalu u skladu sa OSCE standardima, i unapred pripremljenim upitnicima, prikupljati podatke u skladu sa principima nezavisnosti i objektivnosti. Imajući u vidu važnost izbornog procesa, oformljen je sistem za rano upozoravanje i obaveštavanje javnosti o eventualnim kršenjima slobode okupljanja i nasilju i time će se uticati na sprečavanje sistemske povrede širom Srbije.

Praćenje zaštite i ostvarivanja prava neophodno je kako bi se konkretnim primerima ukazalo na neophodnost izmena i dopuna Zakona, te njegovo usklađivanje sa nacionalnim i međunarodnim pravnim okvirom, što je predviđeno Akcionim planom za poglavlje 23.

Share.

Ostavite odgovor

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.