Slučaj „Palma”: Javne ucene, pretnje, optužbe i političke polemike umesto profesionalne istrage

0

Sedam dana javnost u Srbiji svedoči javnim optužbama za podvođenje žena i maloletnica u Jagodini, zatim odbrani „osumnjičenog” i upozorenjima da zna detalje o izvesnoj saobraćajnoj nesreći u kojoj je jedna osoba stradala, novim svedočenjima pa i povlačenjima javno iznetih tvrdnji. I sve to dešava se u medijima umesto u ozbiljnoj istrazi u kojoj jedino može da se utvrdi šta je istina. Dok od političara svekodnevno slušamo nove tvrdnje i optužbe, od tužilaštva smo čuli samo da je uputilo zahtev policiji da prikupi obaveštenja. Slučaj je prebačen iz Jagodine u tužilaštvo u Kraljevu, a u tom tužilaštvu novinari Insajdera nisu uspeli da dobiju odgovor na pitanje da li je zahtev proširen i na sve događaje koji su javno pomenuti u protekloj nedelji. Jedino što se pouzdano zna je da je policija uzela izjavu od Marinike Tepić koja je celu priču pokrenula.

Sve što je u javnosti izneto poslednjih sedam dana, nakon otvaranja „slučaja Jagodina“ u bilo kojoj pravnoj državi, izazvalo bi reakciju svih instititucija i svih nivoa vlasti, naročito pravosudne, ocenjuje za Insajder Milena Vasić pravnica iz Komiteta pravnika za ljudska prava.

„U zemlji u kojoj je tužilaštvo samostalno i u kojoj funkcioniše kao nezavisno od bilo kojih uticaja ovo nikada ne bi smelo da bude političko pitanje, a mi smo svi svesni da je to, trenutno, političko pitanje. Umesto da imamo isključivo profesionalnu istragu koja je tajna, u kojoj su svedoci zaštićeni i kojima se garantuje bezbednost i u kojima se dokazi prikupljaju na tačno utvrđene načine po pravilu struke, mi imamo jednu političku diskusiju gde joj je je najmanje mesto“, ističe Vasić.

Sedam dana od kada je javno iznela optužbu da Dragan Marković Palma podvodi žene, pa čak i maloletnica, potpredsednica Stranke slobode i pravde Marinika Tepić saslušana je danas u svojstvu građanina u jagodinskoj policiji.

„Opisala sam sva saznanja najmanje sedam lica koja žele da budu među ljudima koji će učestvovati u dokazivanju ove sramote za celu našu Srbiju. Među njima su svedoci i žrtve“, izjavila je Tepić.

Ipak, nije otkrila identitet tih ljudi, jer kako je navela, bez obezbeđivanja zaštite žrtava i svedoka, ne želi nikoga da dovodi u rizik. Tepić je rekla da će se, čim tužilac obezbedi posebne uslove, istog momenta odazvati sa identitetima najmanje sedam lica koja žele da pod tim uslovima svedoče protiv Dragana Markovića Palme.

„Da sam iznela imena, sigurna sam da bi njihova imena do večeras bila na stolu ili u telefonu Dragana Markovića Palme“, dodala je potpredsednica SSP.

Ona je zatražila da tužilac obezbedi status posebno osetljivog svedoka za svakog od njih kao i da se davanje iskaza obezbedi „video putem ili da tužilac ode kod kuće tih svedoka i žrtava“.

Izjava Marinike Tepić usledila je nakon što je na konferenciji za novinare emitovala video snimak izjave svedoka, čiji je identitet prikriven, a koji tvrdi ima saznanja o podvođenju u Jagodini.

Dan kasnije jagodinsko tužilaštvo saopštilo je da će ispitati navode, i to nakon što je to od njih tražio i sam Dragan Marković Palma. Zbog sumnji da lokalno tužilaštvo u Jagodini neće moći da postrupa bez pritisaka, u petak je odlučeno da slučaj preuzme Više javno tužilaštvo u Kraljevu.

Na čitav niz javnih izjava koje su usledile, a iz kojih bi se moglo zaključiti da pojedinci imaju dokaze i u vezi sa „slučajem Jagodina“ ali i nekim drugim slučajevima tužilaštvo za sada nije reagovalo.

Pretnje kao odgovor na optužbe

Nakon javnih optužbi da je učestvovao u podvođenju žena među kojima je bilo i maloletnica, Dragan Marković Palma tražio je od tužioca da ispita ceo slučaj, a onda je javno praktično zapretio predstavnicima vlasti. Gostujući u programu uživo na TV Happy rekao da „mnogo zna više o njima“.

„Ko je bio u kolima kad je nastradala jedna osoba, gde je bila glava toj jednoj osobi kad je nastradala jedna osoba i tako dalje. Neću sad sve da otkrijem, a i neću da pričam sad i ovo nije sad ja tebe plašim – ako ti kažeš za mene reći ću ja i za tebe“, izgovorio je Marković ne precizirajući o kojoj nesreći govori.

Advokatica Jukoma Milena Vasić za Insajder kaže da je u pravno uređenoj državi nezamislivo da vama jedan političar na vlasti preti drugom, preko medija, a u ovom slučaju bi to moglo da ukazuje i na „neko od krivičnih dela protiv pravosuđa“.

„A kod nas je toliko poremećena ravnoteža između vlasti i nezavisnog pravosuđa da jedan političar bez pardona ide i priča da ima saznanja o tome da se dogodilo, kako se dogodilo krivično delo i da o tome krije dokaze. On je praktično priznao da krije dokaze, što spada u ometanje krivičnog postupka i tu bi zaista takođe bila neophodna reakcija tužilaštva“, dodaje Vasić.

Brnabić: Ko god ima informaciju da prosledi nadležnima, ali i oni da je traže

Premijerka Ana Brnabić izjavila je danas da je spremna da odmah da iskaz ako neko smatra da ima informacije o slučaju Palma, ali ih nema, i navela da od tog slučaja ne treba praviti „političku temu“.

„Dobila sam jedan poziv za neku žurku, ja ne znam da poziv na žurku bilo šta govori o nekoj nezakonitoj radji. Ako treba da dam svoj iskaz evo odmah ću odavde da to učinim“, odgovorila je Brnabić, prilikom dočeka novog kontingenta vakcine Sinofarm na aerodromu Nikola Tesla, na pitanje da li je svejevremeno rekla da je dobila od Dragana Markovića poziv za bunga-bunga žurku.

Kako je navela, „ako neko smatra da ona nešto treba da kaže apsolutno će se odazvati na svaki poziv, ali zna da nema“.

Ona je za optužbe protiv Markovića rekla da to „nisu tračevi, zabavne vesti i ovaj mi je rekao, već ozbiljne optužbe“.

„Ako bilo ko ima bilo koju informaciju mora da je kaže nadležnim organima, ali i oni da je traže“, rekla je Brnabić.

Mića Jovanović rekao, pa porekao

Cela priča postala je još zanimljivija nakon javnog svedočenje osnivača Megatrenda i bivše člana Socijalističke partije Srbije Miće Jovanovića. On se prvo pridružio optužbama na račun Dragana Markovića Palme tvrdeći  da je prisustvovao scenama dovođenja devojaka funkcionerima iz redova SPS-a i Jedinstvene Srbije. Međutim, dan kasnije tu izjavu je, opet javno povukao i to gostujući u emisiji sa Draganom Markovićem Palmom.

„Moram da se korigujem, bio sam stvarno ljut, ako će gospodin Palma da prihvati moje drugarsko izvinjenje… Ja se javno izvinjavam, malo sam preterao. Jesu tu bile devojke i žene, ali nije bilo podvođenja, niti bilo čega lascivnog. Ja se dobrovoljno, javno prijavljujem da ja budem svedok odbrane na suđenju gospodinu Palmi“, rekao je Jovanović.

Da li će Jovanović zbog iznetih pa povučenih tvrdnji biti saslušan u okviru ovog postupka javnost nema informacije, ni tim povodom se nadležni tužilac nije oglašavao.

Rašković Ivić: Italijanske diplomate pričale o podvođenju u Jagodini

Novinari Insajdera nisu danas uspeli da dobiju odgovor od Višeg javnog tužilaštva u Kraljevu na pitanje ni šta preduzimaju u vezi sa novim optužbama koje je javno iznela potpredsednica Narodne stranke Sanda Rašković Ivić u emisiji Utisak nedelje.

Ona je prepričala saznanja o događajima iz 2011. godine, pred kraj njenog mandata ambasadora u Rimu, kada je grupa diplomata posetila Jagodinu.

Prema njenim rečima, Dragan Marković Palma pozvao je grupu Italijana, među kojima su bili i počasni konzul Srbije, profesor Roberto Veraldi, gradonačelnik Peskare i nekoliko poslovnih ljudi, da se upoznaju sa mogućnostima investiranja.

„Radi se o intelektualcima, ozbiljnim i oženjenim ljudima, moralno i intelektualno na svom mestu. Tu je bio prisustan i Dačić. Profesor je rekao da su došle neke plesačice vrlo oskudno obučene, bez gaćica. One su plesale, Palma mu je prišao i upitao: Koju si izabrao? On mu je rekao da nije zainteresovan“, ispričala je Rašković Ivić svedočenje italijanskog profesora.

Palma je na to sa, kako tvrdi, zgađenim izrazom lica rekao „pa ovo je homoseksualac, neću sa njim da imam posla“, nastavila je Rašković Ivić.

„Njemu to nije bilo dosta, nego je profesoru poslao golišavu devojku, koja ga je čekala na jastuku u sobi. Profesor je zamolio da napusti sobu. Sutradan Palma nije hteo da sedi pored počasnog konzula, odnosno profesora. Rekao je da ne može da sedi pored homoseksualca“, dodala je ona.

Rašković Ivić je dodala da ne može da kaže da li su te devojke bile punoletne ili maloletne, ali da je to „svakako podvođenje i prostitucija, jer su one tamo dovedene da animiraju goste iz inostranstva“.

„Optužbe o podvođenju ne smeju da budu deo političke rasprave“

Sve ovo su optužbe za teška krivična dela koja, po oceni pravnice Milene Vasić, ne smeju da budu deo političke rasprave već bi morale da ih ispitaju nadležne pravosudne institucije.

Kako dodaje, važno je staviti ceo slučaj u kontekst potrebe za jačanjem nezavisnosti pravosuđa.

„Najavljene su izmene Ustava u delu pravosuđa. I ovakve izmene upravo mogu ozbiljno da poremete ravnotežu vlasti i nezavisnost tih pravosudnih institucija. I pravosuđe se sad trenutno bori sa svojim problemima koji uopšte nisu mali. I ovakvi pritisci politički još samo dodatno narušavaju to malo nezavisnosti koje imaju. Vi ne morate direktno da zovete tužioca da bi vršili pritisak, dovoljno je da kao političar date izjavu“, dodaje Vasić za Insajder.

Kontradiktorne izjave Jurića i Stefanovića o tome ko zna ime političara pedofila

Reakcija tužilaštva bila bi neophodna i u slučaju novih kontradiktornih izjava o tome da li bivši ministar policije, a sada ministar odbrane Nebojša Stefanović zna ime političara koji se sumnjiči za pedofiliju. Dok osnivač Fondacije „Tijana Jurić Igor Jurić tvrdi da je o tome svojevremeno razgovarao sa Stefanovićem, sadašnji ministar odbrane danas tvrdi da „ni ime izvršioca ni ime žrtve, niti bilo kakve dokaze o izvršenju tog krivičnog dela nije dobio od Jurića.

„Ne bih časio ni sekunda, tada kao ministar unutrašnjih poslova, kao član Vlade i čovek, ognjenim mačem bih vodio kampanju protiv takve osobe“, rekao je Stefanović za TV Pink. On je dodao da je u još u januaru 2020. Jurić u medijima prvi put pomenuo „ovu priču“ govoreći da poseduje fotografije krivičnog dela i da je izvršilac poznati političar.

Kako je još rekao Stefanović, neprijavljivanje krivičnog dela za koje tvrdite da imate dokaze je krivično delo. On je naveo da je Jurić „jedini koji je sve vreme tvrdio da ima dokaze“ i dodatno upitao: „Zašto se danas povukao, zašto danas neće da kaže ime tog političara pedofila, zašto neće da pruži dokaze tužilaštvu“.

„To je ključna stvar sve vreme. Ne možete o tome samo u medijima da govorite, to ne pomaže žrtvi. Juriću, dajte dokaze“, naglasio je Stefanović.

Sa druge strane Igor Jurić je sinoć, u Utisku nedelje, rekao da stoji iza svojih reči da je o političaru za kog postoji sumnja da je pedofil svojevremeno razgovarao sa Stefanovićem i da on nije bio preterano iznenađen njegovom prijavom.

„Kazao mi je da jeste nešto čuo, da nije bio siguran za njega, ali da zna za jednog drugog“, rekao je sinoć Jurić i dodao da je sve „što je vezano za tu priču“ rekao tadašnjem ministru unutrašnjih poslova jer je smatrao da je to prava adresa i da će žrtve biti maksimalno zaštićene. Dodao je i da sve okolnosti imaju i MUP i tužilaštvo i da to stoji u zapisniku.

Ko govori istinu u ovom slučaju, kao i u slučaju optužbi za podvođenje u Jagodini, prema oceni Milene Vasić, umesto političke rasprave treba da daju isključivo nadležne pravosudne institucije.

Izvor

Share.

Ostavite odgovor

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.