SOLIDARNO ZA PRAVA SVIH – Prva mapa napada i pritisaka na organizacije, neformalne grupe i pojedince u Srbiji

0

Komitet pravnika za ljudska prava – YUCOM predstavlja Vam prvu interaktivnu mapu napada i pritisaka na organizacije, neformalne grupe i pojedince u Srbiji, koji na različite načine staju u zaštitu ljudskih prava.  

Zajedno sa partnerima, Beogradskim centom za bezbednosnu politiku i UG Narodni parlament, pokrećemo platformu “Solidarno za prava svih koja će beležiti sve vrste napada, poput fizičkih napada na lica i imovinu, pretnji, napade putem sredstava elektronske komunikacije, kao i pravnih radnje koje se mogu smatrati pritiskom (npr. pokretanje postupka pred sudom, učestali inspekcijski nadzor itd.), počevši od 1. januara 2020. godine.

Podaci o napadima i pritiscima biće dostupni široj javnosti na jednostavan i pregledan način, uz sve dostupne informacije. Pravni tim podatke u bazu unosi na osnovu javno dostupnih informacija, kao i priloga koje šalju organizacije, neformalne grupe i pojedinci koji su žrtve napada i pritisaka.

Mapa će biti redovno ažurirana stoga pozivamo sve zainteresovane aktere da prijavljuju slučajeve. Ukoliko žrtva želi da prijavi napad bez otkrivanja ličnih podataka, podaci će biti registrovani u bazi, dok će široj javnosti biti dostupni u anononimizovanom obliku. U prilogu Vam dostavljamo informaciju o platformi i kratak presek stanja na osnovu zabeleženih slučajeva.

Slučaj možete prijaviti u skladu sa uputstvima u delu Kontakt. Za sve dodatne informacije i pitanja možete da nas kontaktirate putem e-mail: office@yucom.org.rs.

Share.

Ostavite odgovor

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.