Srbija bira novog zaštitnika građana: Pored aktuelnog ombudsmana na listi još četiri kandidata

0

Srbija je u procesu izbora novog zaštitnika građana, a krajem prošle nedelje skupštinski odbor za ustavna pitanja usvojio je spisak kandidata na kome su aktuelni zaštitnik Zoran Pašalić, njegova zamenica Nataša Tanjević, pravnik i aktivista za ljudska prava Milan Antonijević, i dva nekadašnja zamenika ombudsmana Robert Sepi i Miloš Janković. O novom ombudsmanu odlučivanće Narodna skupština, nakon što poslaničke grupe izaberu svoje kandidate, a za sad se oglasila jedino poslanička grupa Ujedinjenih koji su predložiti Jankovića.

Zaštitnik građana štiti prava kontrolišući rad organa vlasti, a da bi se došlo do te pozicije, neophodna je visoka stručna sprema, deset godina iskustva, zapažen rad u zaštiti prava građana i visoki moralni i stručni kvaliteti.

“U svakom društvu, pa i u Srbiji, ombusman je savest države. To je jako neobična institucija, to je čovek kome je za određeno vreme dato da predstavlja jednu instituciju, da bude institucija i da štiti građane od samovolje vlasti”, rekao je Saša Janković, nekadašnji Zaštitnik građana.

Share.

Ostavite odgovor

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.