U sudnici je prijateljstvo sa Vučićem najjači argument

0

Marektinški slogan za popularnu marku margarina savršeno pristaje uz Vladimira Đukanovića – u sve se meša.

Đukanović je poslednjih godina simultano obavljao poslove novinara, narodnog poslanika, partijskog biča Srpske napredne stranke, predsednika Odbora za pravosuđe, člana državnog veća tužilaca, Visokog saveta sudstva i skupštinske delegacije u parlamentarnoj skupštini NATO. Ipak, najviše pažnje javnosti u poslednje vreme privlačila je njegova advokatska karijera.

Iako je ovim poslom počeo da se bavi pre četiri godine, Đukanović je došao do angažmana u predmetima koji su nedostupni i mnogo iskusnijim advokatima. Trenutno je u predmetu Jovanjica 1 deo tima odbrane prvooptuženog Predraga Koluvije, u predmetu Jovanjica 2 zastupa policajca Milana Kendiju, branilac je doskorašnjeg predsednika opštine Palilula Aleksandra Jovičića (SNS), a zastupao je i brata predsednika Srbije Andreja Vučića. Prema pisanju Birna i Nove, pre dva dana angažovala ga je bivša državna sekretarka MUP-a Dijana Hrkalović.

Miroslav Aleksić, potpredsednik Narodne stranke imao je prilike uživo da prisustvuje Đukanovićevim nastupima pred sudom. Kako navodi, njegov najveći kvalitet je da predstavlja direktnog predstavnika vlasti u sudnici.

  • U pitanju je čovek koji, pored brojnih funkcija koje obavlja, predstavlja i prijatelja braće Vučić. Upravo to njegovo svojstvo je u sudnici mnogo značajnije nego njegovo advokatsko znanje, kaže Aleksić.

Đukanovićev najnoviji angažman, prema Aleksiću, pokazuje da je borba aktuelnog režima protiv kriminala jedna obična predstava.

  • Vladimir Đukanović je išao od studija do studija prorežimskih medija i govorio kako Nebojša Stefanović i Dijana Hrkalović rade Aleksandru Vučiću o glavi, kako su organizovali prisluškivanja, kako su sarađivali sa klanom Veljka Belivuka. Taj isti čovek sada je angažovan nju da brani. Mislim da je nakon ovoga svima jasno da se vrh organizovanog kriminala nalazi na Andrićevom vencu, navodi Aleksić.

Kako Danas saznaje iz Advokatske komore Beograda protiv Vladimira Đukanovića podnete su dve disciplinske prijave. Kako nam je rekla disciplinska tužiteljka Biljana Kajganić, prijave su prosleđene Đukanoviću koji se na njih izjasnio, ali nikakve druge mere nisu još uvek preduzete.

Jednu od dve prijave u novembru prošle godine podneo je Komitet pravnika za ljudska prava – JUKOM, a nakon što je Đukanović objavio intervju sa svojim klijentom Predragom Koluvijom. Katarina Golubović, predsednica JUKOM-a precizira za Danaas da su prijavom predložili tužiocu da Đukanoviću izrekne meru brisanja iz imenika advokata zbog teže povrede discipline.

  • U vreme intervjua sa Koluvijom, advokat Đukanović je bio član Predsedništva i Glavnog odbora Srpske napredne stranke i kao njen član poslanik u Narodnoj skupštini, vršio je funkcije predsednika Odbora za pravosuđe Narodne skupštine te je po položaju, bio član Visokog saveta sudstva i Državnog veća tužilaca. Kako ovaj advokat vrši ove funkcije, koje sa sobom nose određene dužnosti, on je morao biti svestan, da ovakvim vođenjem emisije i njenim propagiranjem na ostalim televizijama sa nacionalnom frekvencijom, svojom pozicijama i političkim uticajem utiče na sudski postupak koji još uvek nije pravnosnažno okončan i koji je pod okom javnosti i ima neprocenjivu važnost za celokupno društvo, navodi Golubović dodajući da je osim nanošenja štete ugledu advokata, lične promocije i reklamiranja advokat Đukanović doprineo dodatnom urušavanju poverenja u rad državnih institucija.

Da je višestruka uloga Vladimira Đukanovića nedopustiva smatra i advokat i nekadašnji predsednik Advokatske komore Srbije i Advokatske komore Beograda Branislav Tapušković.

  • Ja poštujem nečiju političku ambiciju i želju da se angažuje u toj sferi. Međutim, moje mišljenje je da onog trenutka kada se neko aktivno uključi u politiku, a pogotovo kada njegova stranka dođe na vlast, advokat mora da prestane da se bavi pravom. Iskušenje da se zloupotrebljava položaj predstavlja najveći porok advokature, navodi Tapušković

Kako dodaje, propisi koji uređuju advokatsku delatnost bi morali da budu jasniji u zabrani ovakvih pojava.

  • Zakon o advokaturi i kodeks advokatske etike govore da advokat ne bi trebalo da zloupotrebljava svoj položaj. Međutim, moje mišljenje je da bi oni morali izričito da zabrane mogućnost da se advokat istovremeno bavi i politikom, ističe Tapušković.

S druge strane, advokat Svetislav Bojić koji sa Đukanovićem brani Predraga Koluviju ima drugačije viđenje, tvrdeći da Đukanović nije prvi advokat koji se bavio politikom.

  • Po meni Vladimir je ozbiljan profesionalac koji voli svoj posao. Ja mislim da će on ubuduće samo time da se bavi. On je izuzetan profesionalac, da vi čujete kako on lepo izlaže, kako lepo rezonuje, kako se pravnički izražava… Ja sam duže u advokaturi od njega, ali to ne znam. Osim toga, dobar je čovek i patriota, kaže Bojović.

Sam Đukanović je bio nedostupan za komentar.

Preuzimanje

Share.

Ostavite odgovor

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.