Umetnica mora biti zdrava (Novi magazin, 17.03.2022.)

0

Ovogodišnja pobednica na izboru za pesmu koja će Srbiju predstavljati na Evroviziju u Italiji privukla je značajnu pažnju javnosti koja ni danima nakon održanog takmičenja ne prestaje da komentariše i nastuo i pevačicu i pesmu. Zanimljivo je da ovih dana popularnost Ane Đurić Konstrakte Skače i na svetskim kladionicama pa pozicija pesme “In corpore sano” skače sa 20 na 16 poziciju

Ana Đukić Konstrakta, predstavnica Srbije na Evroviziji

Kažete da je ljudima trebalo 24 sata da shvate smisao pesme? dobro, 24 sata je potpuno okej. Nismo još odlučili na kom ću jeziku pevati u Tortnu. Ja pevala na srpskom i ostavila bih titl,  ako se ja pitam, ali rano je. Pesma ima mnogo slojeva, pa svako neka izabere šta će da čuje.

Biljana Srbljanović, dramaturškinja

Veoma mi je interesantno to što se ljudima toliko dopala pesma koja je zapravo konceptualna umetnost. Podseća na Marinu Abramović, na ono njeno “umetnik mora da bude lep”. Bilo mi je zanimljivo da je ta vrsta umetnosti prihvaćena i da je tako dobro prošla. Ja nemam sluha, ali čak i ja stalno pevam “In Corpore Sano”

Zdravko Ponoš, kandidat liste “Ujedinjeni za pobedu Srbije”

Ta pesma ima neku neobičnu energiju koja poziva na rzmišljanje i pokreće na akciju. Inače godinama ne pratim Evroviziju, pa nisam ni ove godine. Ali ovo je nešto posebno. Ja sam inače ostao nepopravljivo okrenut ka rok muzici.

Vida Knežević, Nezavisna kulturna scena Srbije

Konstrakta kada govori u svojoj pesmi da nema zdravstveno osiguranje govori u ime svih umetnika i umetnica koji se danas nalaze u tom položaju i koji zaista nemaju ni zdravstvenu knjižicu, ni u mogućnosti da imaju, ne samo zdravstveno, nego i penziono osiguranje.

Milena Vasić, YUCOM

Država ako je prihvatila da plaća poreze i doprinose za 2.000 sveštenika taj problem je rešila 2018. godine. I zdravstveno osiguranje umetnika je ptianje koje bi moglo da se uradi na isti način.

Marija Šerifović, pobednica Evrovizije 2007. godine

Podržavam Konstraktu, navijaću apsolutno za nju u Torinu. Smatram da je važno da uđe u finale, ostalo su više sile.

Patrijarh Porfirije

Ovih dana u jednoj pesmi čuo se stih: Šta ćemo sad? Ja sam i čitavu pesmu i taj stih razumeo na sledeći način: pokušavamo da budemo savršeni spolja – slavni, lepi, moćni, bogati i tako dalje, a onda dodje jedan mali kvar u našem životu. Dodjemo u graničnu situaciju, kako to kažu mudri ljudi danas, i onda shvatimo da od svega toga spolja nema nikakve pomoći

Share.

Ostavite odgovor

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.