Ustav ne dobijamo svake godine, konsenzus mora postojati

0

Tražićemo razjašnjenje Venecijanske komisije o izjavi o usklađivanju amandmana za izmenu Ustava u oblasti pravosuđa sa preporukama Komisije, rekao je Omer Hadžiomerović, zamenik predsednika Društva sudija Srbije. Milan Antonijević, direktor Komiteta pravnika za ljudska prava, kazao je da nezavisno pravosuđe dugujemo svim građanima.

Predloženim promenama u Ustavu Srbije koje se odnose na pravosuđe politički uticaj ponovo se vraća na mala vrata, upozorili su gosti  u Novom danu.

Ministarstvo pravde Srbije je u sredu objavilo da je Venecijanska komisija “zaključila da je poslednja verzija amandmana za izmenu Ustava Srbije u oblasti pravosuđa, koja je nastala nakon usaglašavanja s komentarima stručne javnosti, usklađena s preporukama Venecijanske komisije”. To piše u objavljenom dokumentu pod nazivom “Memorandum Sekretarijata”.

Da to nije tačno, tvrdi, u zajedničkom saopštenju, sedam organizacija i udruženja pravnika. Oni navode da, iako Ministarstvo pravde kaže da jeste, Venecijanska komisija Saveta Evrope nije pozitivno ocenila nacrt najnovije, četvrte verzije amandmana. U međuvremenu, Večernje novosti pišu da su iz Komisije dobili potvrdu da ono što piše u Memorandumu izražava njihov stav.

Antonijević je rekao da se očekuje informacija Venecijanske komisije o statusu dokumenta, memoranduma, a da je objašnjenje koje su organizacije dobile da nije bilo vremena da se to predastavi članovima Komisije da jasno zauzmu stav.

Objašnjenje, međutim, da nije bilo vremena da se o tome raspravlja ne može biti dovoljan razlog, ni nama ni javnosti, dodao je on.

“Sve što je bilo u prvom mišljenju Komisije jasno govori da je svaki njen član imao jasne zamerke i da je bilo na Ministarstvu da napravi dokument koji će ta pitanja rešiti”, kazao je on.

Hadžiomerović je rekao da Venecijanska komisija donosi razne vrste odluka, a jedna nadležnost je i da primi k znanju nečiju informaciju.

“Ovde izričito piše da je to primila k znanju, a to što portparol predsednika komisije kaže da je to usvojeno, to je suptrotno onome što piše. To nije jasno i tražićemo razjašnjenje što se tiče Komisije”, kazao je on.

Ustav je nešto što države ne dobijaju svake godine, ako se ovako polarizujemo nismo na dobrom putu.

 Hadžiomerović je podsetio da smo u izmene Ustava ušli jer se država tako dogovorila sa EK, da se otklone slabosti, od kojih je jedna i politički uticaj.

“Dakle, cilj je da se otklone politički uticaji koji sadašnji Ustav omogućava”, kaže.

Antonijević dodaje da se po odredbama novog predloga vidi da se politički uticaj ponovo vraća na mala vrata u Visoki savet sudstva i tužilaštva, i kroz Pravosudnu akademiju, kao i da postoje i druge mogućnosti za to. “Kroz ta rešenja se ne vidi želja da se politički uticaj izmesti”, kazao je.

Antonijević dodaje da nije dobro da se ne sluša struka.

“Svi smo dali potpuno drugačije viđenje toga kuda Ustav treba da krene ako se bude menjao. Vidi se i potreba samog pravosuđa da se reformiše, jasan glas i sudija i tužilaca kakvo pravosuđe žele. Gubio se ugled pravosuđa godinama, nije na izvršnoj vlasti da vodi kampanju protiv njega. Treba da dovedemo do toga da ono zaista bude nezavisno”, rekao je on.

Hadžiomerović ističe da je suštinski nesporazum u tome da li ponuđena rešenja vode ostvarivanju cilja da se smanji politički uticaj pravosuđu. Prema njegovim rečima, postoje rešenja koja su dobra pojedinačno, ali neka druga su otvorila druga vrata za političke uticaje i to je suština problema.

“Država se u pregovorima dogovorila da će izmeniti Ustav da onemogući politički uticaj, a sad pokazujemo da će on itekako biti moguć”, dodaje.

Sudska vlast mora da bude nezavisna jer treba u državi da obezbedi da svi poštuju zakon, a ako je zavisna od izvršne vlasti ona to ne moze da omogući, upozorio je on.

“Potrebno da napravimo sistem koji će to sprečiti. Teško je prepoznati šta predstavlja nedozvoljeni uticaj na sudiju. Kod nas kad funkcioner kaže da su sudije možda bile potkupljene, a vi kažete da je to pritisak, on kaže da je to njegovo mišljenje, ali to jeste pritisak. Ovde se stvara mišljenje da je pritisak samo kad mu stavite pištolj u usta, sve ostalo nije pritisak”, kaže on.

Ako je tako, što ste se saglasili sa EK da postoji politički pritisak, upitao je Hadžiomerović.

Antonijević je rekao i da je potrebno da se kaže zašto se Ministarstvo suprotno svim mišljenijma struke odlučilo za suprotna rešenja.

“Kampanja protiv pravosuđa bila je jasna, mnogi su simptomi da se nije ušlo sa dobrom verom u ceo proces, ali ne mislimo da ga treba napustiti. Ustav je nešto što države ne dobijaju svake godine, veoma je teška procedura za njegovo usvajanje, konsenzus mora postojati… ako se ovako polarizujemo i ovako se zloupotrebljavaju neke stvari nismo na dobrom putu”, upozorio je on.

Izvor

 

Share.

Ostavite odgovor

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.