Vida Petrović Škero: Ceo proces donošenja amandmana je bio nezakonit

0

 Dok se vaga da li je referendum uspeo, ko je pobedio a ko izgubio, mi se pitamo šta je otkrio. 60-40 u korist DA i izlaznost od oko 30 odsto birača. Jeste priča o procentima, ali ispod nje kriju se neka važna pitanja, poput onog: Ima li šta neustavno u promeni Ustava? O tome su za emisiju “Među nama” večeras govorile Vida Petrović Škero iz Centra za pravosudna istraživanja (CEPRIS) i nekadašnja predsednica vrhovnog suda Srbije, i Katarina Golubović iz YUCOM-a.

Nekadašnja predsednica vrhovnog suda Srbije Vida Petrović Škero smatra da se ne radi o neustavnom procesu donošenja ustavnih promena.

„Ali bih rekla da se radi o nezakonitom procesu donošenja tih ustavnih promena i rekla bih da je ceo referendum upitan u pogledu korišćenja zakona, počevši od toga kako se organizovala kampanja“, objasnila je Vida Petrović Škero. „Narod i dan danas ne zna o čemu se radi“.

„Kada smo dobili materijal za izmenu, odnosno akt o promeni, narod nije mogao da shvati o čemu se tu radi jer je to bio mali propagandni materijal o tome šta valja u tom aktu. Ono što je upitno ili što sasvim sigurno ne valja nije se našlo u materijalu“, ističe ona drugu nepravilnost i odmah prelazi u treću:

“Onda stižemo do samog referenduma. Zakon, na koji upućuje Zakon o referendumu, kaže da poziv za glasanje na referendumu mora obavezno biti uručen pet dana pre samog referenduma. U mojoj zgradi niko nije dobio poziv. U mom kraju većina ljudi nije dobila poziv. Gledala sam slike iz Zemuna gde su se pozivi našli pored kontejnera”.

Upitana šta misli da je razlog za sve to, Vida Petrović Škero odgovara da je za neke nepravilnosti razlog “totalan nemar”, ali samo za neke.

“Razlog za kršenje prava i zloupotrebu prava članova komisije, to nije nemar. To je zloupotreba. Ali ovaj način ophođenja državnih organa naspram sprovođenja referenduma pokazuje da ljudima u ovoj državi nije bilo bitno da mi zaista iskažemo svoju volju i da se referendum zaista sprovede kako treba”, objašnjava i ona i završava nabranjanje osnovnih nepravilnosti:

“A onda, veliko finale: Objavljivanje referendumskih rezultata od neovlašćenog lica – najnovije kršenje zajkona”.

Katarina Golubović iz YUCOM-a kaže da je ovo što se desilo u nedelju “zapravo samo finiš onoga što se dešavalo poslednjih 48 dana a možemo da kažemo i 60 dana”.

Prema njoj, sve ovo je “potvrdilo tezu Venecijanske komisije da je vrlo neodgovorno doneti Zakon o referendumu i Narodnoj inicijativi i odmah ga primeniti na najvažnije pitanje, a to je pitanje promene Ustava”.

“Mi smo čak imali svedočenja gde javni funkcioneri, recimo predsednik Narodne Skupštine, javno priznaje da postoje rešenja koja kažu da javni funkcioneri ne mogu da se uključuju u referendumsku kampanju i navode građane da glasaju za da ili ne”, kazala je Golubović i naglasila da se zakon dakle nije poštovao i od strane funkcionera, i da takođe nije dobro ni postavljen.

Kako ona kaže, i nevladinom sektoru su ruke bile “dosta vezane” u smislu obaveštavanja građana na pravi način.

“Zapravo je to obaveštavanje trebalo da bude pre referendumske kampanje. Onaj listić koji su građani dobili i koji je na dve strane sadržao neke informacije nije bio sačinjen na pravi način, kako to zakon nalaže – sa argumentima za i protiv – nego je to bila neka informacija koju generalno pravnici razumeju”,

Pored toga, Golubović dodaje da je bilo veoma teško uopšte naći akt o promeni ustava.

(Nova.rs)

Izvor

Share.

Ostavite odgovor

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.