Vodič kroz pravno uređenje braka

0

Porodica je najuža zajednica ljudi i kao takva predstavlja temelj svakog društva. Ona je istovremeno složena celina koju čine članovi između kojih postoje bliže i dalje veze. Da bismo je bolje razumeli i više cenili, autori ovog vodiča su odlučili da čitaocima predstave pravne aspekte njenog nastanka, podele i prestanka, s fokusom na brak, kao zakonom uređenu zajednicu života. Vodič kroz pravno uređenje braka napisan je tako da na jednostavan i građanima pristupačan način pruži bitne informacije u vezi s regulativom koja se odnosi na ovaj institut, počevši, naravno, od njegovog sklapanja. Koliko god da je sklapanje braka lep i značajan čin, njegovi pojedini aspekti nisu nužno podjednako prijatni. Misli se, pre svega, na prestanak braka, s posebnim osvrtom na razvod, koji, s pravne strane, ponekad može predstavljati pravi izazov za supružnike, ali i organ pred kojim se razvode.

Iako mogu da predstavljaju bitne aspekte porodičnih odnosa, utvrđivanje i osporavanje očinstva i materinstva, brakovi s elementom inostranosti, kao i nasilje u porodici, zbog njihove složene i specifične prirode, neće biti obrađeni u ovom vodiču, već će im pažnja biti posvećena drugom prilikom.

Nadamo se da će ovaj vodič biti od koristi za bolje razumevanje najvažnijih prava i obaveza koje institucija braka nosi sa sobom.

Vodič možete pogledati i preuzeti OVDE.

Share.

Ostavite odgovor

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.