YUCOM i RCM podržavaju zahtev za izuzeće tužiteljke Gordane Čolić

0

Obe organizacije su naročito bile motivisane da prisustvuju ovom glavnom pretresu, s obzirom na novinski članak objavljen u Pančevcu 31. decembra 2010. u kome se otrkivaju činjenice vezane za tok postupka, puno ime maloletnog B.J, ali i iznosi niz netačnih interpretacija o izvršenju samog dela za koje se B.J. tereti. Ovakvim tekstom grubo je prekršen Zakon o maloletnim učiniocima krivičnih dela i krivičnopravnoj zaštiti maloletnih lica i Krivični zakonik Republike Srbije.
Gordana Čolić, javna tužiteljka u Višem javnom tužilaštvu u Pančevu je citirana u istom tekstu, gde traži da se umesto prvobitnog izricanja vaspitne mere i upućivanja u popravni dom, izrekne kazna zatvora za B.J. Zbog ovakvog izveštavanja Pančevca i neprimerene izjave Gordane Čolić, advokat okrivljenog Jovan Ćirić je uložio zahtev za izuzeće gorepomenute tužiteljke, a zahtev je prosleđen Apelacionom sudu u Novom sadu.
Podsećamo da je suđenje, s obzirom da je reč o maloletniku, moralo da se zavši do 9. decembra 2010, odnosno u roku od šest meseci, što je zakonski maksimum koliko maloletna osoba može da bude zadržana u pritvoru.
Takođe, maloletni B.J. je u pritvoru u prostoriji sa punoletnim osobama, što predstavlja još jedan vid kršenja Zakona o maloletnim učiniocima krivičnih dela i protiv je interesa maloletne osobe.
Tražimo da se postupak protiv B.J. što pre okonča, a da do izricanja presude B.J. bude u pritvoru sa maloletnim osobama, ukoliko je ova mera opravdana. Zbog teksta objavljenom u Pančevcu, neophodno je da se tužiteljka Čolić izuzme iz daljeg toka suđenja i utvrdi odgovornost glavnog i odgovornog urednika Pančevca Siniše Trajkovića. Takođe, ponavljamo zahtev da se organizacijama za ljudska prava omogući dalje praćenje suđenja kako bi se uverile da je okrivljenom omogućeno objektivno, nepristrasno i pravično suđenje.

Regionalni centar za manjine
Komitet pravnika za ljudska prava – YUCOM
Civil Rights Defenders
Žene u crnom

Share.

Ostavite odgovor

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.