YUCOM: Odluka da civilni sektor uđe u institucije EU je procena naše kredibilnosti

0

Predsednica YUCOM-a Katarina Golubović izjavila je u Beogradu da je odluka da civilni sektor uđe u institucije Evropske unije procena kredibiliteta tog sektora koji deli vrednosti Evropske unije.

Odabrani predstavnici nevladinog sektora Srbije od 1. januara 2024. učestvovaće u savetodavnim i drugim aktivnostima Evropskog ekonomskog socijalnog saveta (EESC).

EESC je briselska institucija koja okuplja sindikate, poslodavce i civilno društvo, ali nema formalnu moć. To je ;prva institucija EU koja je pokrenula takvu inicijativu i otvorila vrata zemljama kandidatima olakšavajući im postupnu i konkretnu integraciju u EU.

„Ušao je civilni sektor, to je jasan znak da su vrednosti koje proklamuje civilni sektor svakodnevno prepoznate od Evropske unije i uvažene kao one koje treba da se poštuju i između ostalog se poziva država Srbija da zaštiti taj civilni sektor u svome delovanju“, rekla je ona ;na konferenciji za medije.

Golubović je dodala da civilni sektor ima kredibilitet i kod građana Srbije i u Evropskoj uniji.

Potpredsednik EESC-a Laurenciu Plosčanu je na pitanje novinara kako će ova odluka uticati na evrointegracije Srbije, s obzirom da komitet nema formalnu moć, rekao da je reč o diplomatiji civilnog društva.

„Nije toliko vidljivo, nećete nas videti na malim ekranima, ali stvari se pokreću. Nismo sami, a institucije, to moram da potvrdim, dosta obraćaju pažnju na kvalifikovane poruke koje prikupljaju predstavnici civilnog društva, jer na kraju dana svaku političku avanturu validiraju građani, ako nije tako trebaju nam novi političari, ali građani će ostati isti“, rekao je on.

Dodao je da je komitet u stalnoj komunikaciji sa Evropskim parlamentom, Evropskom službom za spoljne poslove, ali i ambasadorom EU u Srbiji Emanuelom Žofreom, srpskom ambasadorm u Briselu i zainteresovanim stranama poput Miroslava Lajčaka.

Golubović je komentarišući različite poglede predstavnika vlasti i civilnog sektora na Izveštaj Evropske komisije o napretku, rekla je da civilni sektor čita i prenosi ono što piše.

„Bavimo se apsolutno svakom ocenom, procenom, kritikom, komentarišemo i ono što je dobro i što je loše. Mislim da je to pravi način da građani mogu da steknu utisak ko zapravo kredibilno govori o izveštaju o napretku Srbije ka EU“, rekla je Golubović

Dodala je da političari imaju interes da prezentuju svoje rezultate boljim nego što jesu, s obzirom da idu i izbori.

Izvor

Share.

Ostavite odgovor

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.