Yucom: Tužilaštvo hitno da reaguje na postupanje policije

0

Nezavisni pravnici pozivaju tužilaštvo da hitno ispita opravdanost upotrebe fizičke sile, palica i štitova kao sredstava prinude na mirnim demonstracijama u Novom Sadu.

Ovakvo postupanje policije zahteva hitnu reakciju nadležnih organa, pre svega tužilaštva“, kaže za Mašinu Milena Vasić, pravnica iz Komitet pravnika za ljudska prava – Yucoma, komentarišući aktivnosti pripadnika policije na protestu održanom 23. oktobra u Novom Sadu. Ona smatra da je neophodno da se sprovede nezavisna istraga koja bi pokazala da li su i u kojoj meri policajci prekoračivali svoja ovlašćenja.

„Ono što nedvosmisleno možemo da vidimo na osnovu snimaka i iskaza ljudi koji su bili na licu mesta jeste upotreba sredstava prinude. Opravdanost njihove upotrebe je neophodno istražiti u najhitnijem mogućem roku“, konstatovala je Vasić, dodajući da je za to pre svega nadležno tužilaštvo, a i zaštitnik građana kao nezavisna institucija koja se bavi nadzorom rada organa uprave.

U sredstva prinude po Članu 105 Zakonu o policiji fizička snaga, suzavac, elektromagnetna sredstva, službena palica, sredstva za vezivanje, posebna vozila, odnosno, kako naša sagovornica pojašnjava, sve što može da vas fizički ugrozi. Osim sredstava prinude korišćeni su i štitovi kao sredstvo za razbijanje demonstracija.

„Da li je upotreba ovih sredstava i u kojoj meri bila opravdana, te da li je bila srazmerna je takođe pitanje kojim treba da se bave tužilaštvo i zaštinik građana“, smatra pravnica.

„Ono što je takođe važno je nesrazmerno veliki broj policijskih službenika u odnosu na broj demonstranata, što otvara pitanje da li se ovde radi o čuvanju javnog reda i mira, ili o sprečavanju mirnog okupljanja “, dodala je Vasić.

Izvor

Share.

Ostavite odgovor

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.