Zahtev Vladi da ne krši zakon i ne urušava institucije

0

BEOGRAD, 16. januara 2015. (Beta) – Grupa nevladinih organizacija okupljenih u Kući ljudskih prava zatražila je u petak od Vlade Srbije da, kako se navodi, prestane s kršenjem zakona i urušavanjem institucija i da obezbedi demokratsku i civilnu kontrolu svih službi bezbednosti, uključujući i vojne.

U saopštenju se podseća da je zaštitnik gradjana Saša Janković podneo krivičnu prijavu protiv pripadnika Vojno-bezbednosne agencije koji su učestvovali u incidentu na dan održavanja Parade ponosa u Beogradu i da je dodao da je veoma uznemiravajuće da je VBA obavljala neovlašćenu istragu, oduzimala snimke i na kraju protivzakonito onemogućila Zaštitnika da radi svoj posao.

“Ovaj slučaj pokazuje da ne postoji kontrola nad vojnom službom bezbednosti i da ona bez ikakvih posledica krši zakone i postupa samovoljno, uključujući izvodjenje predistražnih radnji. Ministarstvo odbrane mora hitno da pokrene istragu zbog ovog slučaja i da sankcioniše sve koji su prekoračili ovlašćenja i izdali naredbu da se VBA umeša u zvaničnu policijsku istragu”, navodi se.

Dodaje se da su Ministarstvo odbrane i VBA prekršili zakon kada su onemogućili Jankoviću da radi svoj posao odbijajući da mu dostave podatke koje je tražio.

“Time je poslata poruka javnosti da su pomenute institucije iznad zakona i da ne poštuju pravni poredak Srbije. Posebno je zabrinjavajuće ovakvo ponašanje u trenutku kada Zaštitnik gradjana saopštava da postoje ozbiljna saznanja da se vojne službe bezbednosti bave političkim strankama i sindikatima i neovlašćenim prisluškivanjem”, dodaje se.

Izvor

Share.

Ostavite odgovor

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.