Zakon o nestalim bebama polovinom okttobra u Skupštini

0

Posle pisanja Danas o neispunjenju obaveza Srbije prema Savetu Evrope, tema pokrenuta i u Skupštini.

Beograd – U Skupštini Srbije juče je najavljeno ponovno razmatranje predloga zakona o “nestalim bebama” nakon ukazivanja Danasa da Srbija nije ispunila obaveze prema Savetu  Evrope u zadatom roku. Ipak, stručnjaci ukazuju da zakonsko rešenje koje država predlaže nije dobro, te da ga treba revidirati.

Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković najavila je na jučerašnjoj sednici da će “Skupštinski Odbor za pravosuđe polovinom oktobra razmatrati zakon o nestalim bebama”, odgovarajući na pitanje Aleksandre Jerkov, poslanice DS, kada će taj zakon biti usvojen.

Jerkov je podsetila da je Savet Evrope obavezao Srbiju da to učini još pre četiri godine. Jerkov je rekla da Vlada nije u stanju da usvoji zakon o nestalim bebama i predloži ga Skupštini. Ona je istakla i da je 22 puta u ovom sazivu podnela predlog tog zakona i da će to učiniti i 23.put, te da ne vidi u čemu je problem i zašto Skupština ne želi da usvoji taj zakon.

Gojkovićeva je rekla da je od predsednika odbora Petra Petrovića dobila informaciju da je sa ministarkom pravde Nelom Kuburović dogovoreno da to bude polovinom oktobra.

Jerkov je pitala i predsednicu parlamenta zašto ne “zazvoni” da poslanici glasaju i za taj zakon kao i na one koje predlaže Vlada, na šta joj je Gojković odgovorila da ona nikada nije zvonila poslanicima da bi oni glasali. “A da li nekom odzvanja u glavi zaista ne znam” dodala je predsednica Skupštine Srbije, napominjući da je pitanje Jerkov o zakonu politički obojeno i da joj nije cilj da se donese zakon kojim će biti zadovoljene kategorije građana na koje se materija odnosi.

Upravo ti građani više puta su ukazivali da se predloženi tekst zakona ne zadovoljava njihove potrebe, a isto to ističu i stručnjaci Komiteta pravnika za ljudska prava JUKOM koje se bave ovim slučajem. Milena Vasić iz Jukoma objasnila je za Danas da je veoma važno da zakon, čiji predlog je kritikovan ne zadovolji samo formalno zahteve postavljene presudom Jovanović protiv Srbije, već i da suštinski omogući roditeljima da saznaju istinu o tome šta se dogodilo sa njihovom decom.

Moguća nova privremena rezolucija SE

Milena Vasić iz Komiteta pravnika za ljudska prava Jukom objašnjava koji su posledice pred evropskim institucijama u slučaju da Srbija ne izvrši svoje obaveze. “U slučaju da zakon ne bude usvojen do decembra, Komitet ministara SE najavio je donošenje još jedne privremene rezolucije, što značajno narušava ugled Srbije u Savetu Evrope. Posledice po Srbiju mogu biti pre svega političke, budući da se ratifikacijom Evropske konvencije o zaštiti ljudskih prava i osnovnih sloboda, Srbija obavezala da poštuje ovaj međunarodni sporazum, kao bitan uslov  za članstvo u Savetu Evrope” navela je Vasić za Danas

“Naime, presudom Evropskog suda za ljudska prava, Srbija je obavezana da uspostavi efikasan mehanizam koji će omogućiti saznavanje činjenica o nestalim bebama u svakom konkretnom slučaju, što ne mora nužno biti poseban zakon, već je mnogo važnije postojanje političke volje da se svi ovi slučajevi istraže i roditeljima omogući saznavanje istine o tome šta se zaista dogodilo sa njihovom decom”, navela je Vasić

Share.

Ostavite odgovor

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.