Žalba povereniku jer Batut krije podatke o zdravlju građana

0

Grupa od 89 organizacija civilnog društva i medija danas je uputila žalbu Povereniku za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti zbog nepotpunog odgovora Instituta zа јаvnо zdrаvljе Srbiје “Dr Milаn Јоvаnоvić Bаtut” u vezi sa podacima o zdravlju građana Srbije.

Na inicijativu Koalicije za slobodu pristupa informacijama, ista grupa je 9. jula uputila “Bаtutu” zahtev za pristup informacijama od javnog značaja u vezi sa zbirnim podacima o zdravlju stanovnika Srbije tokom pandemije koronavirusa.

Zahtevom su traženi podaci o ukupnom broju testiranih lica, lica čiji su rezultati pozitivni ili negativni, lica koja su hospitalizovana ili koja se nalaze na kućnom lečenju ili samoizolaciji, odnosno o izlečenim licima, kao i licima koja su preminula prema datumima od uspostavljanja sistema.

Pored toga, organizacije su tražile i informacije o tome koji organi vlasti i druga lica imaju direktan pristup informacionom sistemu Kovid-19.

U odgovoru Instituta koji je primljen 13. jula za većinu traženih informacija organizacije su upućene na javno dostupne podatke iz baze kovid19, iz koje se ne može na nedvosmislen način zaključiti da je reč upravo o podacima koji su traženi. Za pojedine podatke navodi se da u sistemu nema navedenih informacija, poput informacije o hospitalizovanim licima.

Pošto Institut nije postupao u skladu sa Zakonom o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, organizacije su danas uputile žalbu Povereniku za zaštitu podataka o ličnosti i informacije od javnog značaja.

Kako je Institut u odgovoru uputio na Kancelariju za informacione tehnologije i elektronsku upravu Vlade Srbije i Ministarstvo zdravlja kao obrađivače podataka koji se daju javnosti, organizacije su tim organima uputile zahteve za dostavljanje informacija, a odgovor bi trebalo da bude dostavljen u zakonskom roku od 48 sati.

Koalicija za slobodu pristupa informacijama smatra da javnost mora i ima pravo da bude upoznata sa ovim informacijama i da bi to ojačalo poverenje i podršku stanovništva merama koje državni organi i institucije preduzimaju radi suzbijanja pandemije, navodi se u saopštenju.

Izvor

Share.

Ostavite odgovor

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.