Zastupanje u strateškim slučajevima kršenja ljudskih prava i branitelja ljudskih prava

0

crdNaziv: Zastupanje u strateškim slučajevima kršenja ljudskih prava i branitelja ljudskih prava

Trajanje projekta: april 2013 – decembar 2013.

Donator: Civil Rights Defenders.

O projektu: Projekat ima za cilj da ispuni potrebe građana i nevladinih organizacija koje se bave zaštitom ljudskih prava za slobodnom i profesionalnom pravnom pomoći u slučajevima diskriminacije i kršenja ljudskih prava koji su im prijavljeni, kao i u slučajevima protiv branitelja ljudskih prava.

Kroz sudske parnice u 10-15 slučajeva projekat je testirao mehanizme predviđene u srpskom zakonodavstvu i u setu zakona o diskriminaciji kroz strateško zastupanje na sudu i na taj način težio da podigne svest o kršenjima ljudskih prava odabranih ranjivih grupa: Roma, osoba sa invaliditetom, LGBT osoba, žena, HIV pozitivnih, manjina.

YUCOM-ov pravni tim pomoć je vodio stalnu konsultaciju sa nevladinim organizacijama za zaštitu ljudskih prava. Na osnovu uspostavljene metodologije i uz pomoć call centra, YUCOM cje identifikovao klijente za strateško zastupanje, doveo predmete pred sudove i međunarodna tela (ECHR ili UN tela) i održavao bazu podataka o predmetima. YUCOM je takođe podržao građane u ostvarivanju prava da znaju, podržavajući korišćenje Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja i drugih relevantnih propisa.

Promocija dostignuća je sprovedena kroz konstantnu medijsku kampanju i rano upozoravanje i studije slučaja.

Ovo je postignuto kroz sledeće aktivnosti:
1. Konslutacije sa nevladinim ogranizacijama za zaštitu ljudskih prava
2. Identifikacija klijenata za strateško zastupanje
3. Razvijanje sistema za rano upozoravanje i baze podataka
4. Organizovanje konslutativnih sastanaka
5. Strateško zastupanje pred sudovima
6. Istraživanje postojećih mehanizama zaštite ljudskih prava i njihove efikasnosti i promovisanje rezultata ovog istraživanja
7. Održavanje 3 konferencije za štampu, uključujući i finalnu, na kojoj su učestvovali predstavnici nadležnih institucija, OCD, medija i zainteresovani pojedinci, kojima su predstavljeni rezultati sprovedenog projekta
8. Zagovaranje primene preporuka utvrđenih na osnovu studija slučaja kod nadležnih institucija

O ovom projektu možete saznati više u našem godišnjem izveštaju.

Share.

Ostavite odgovor

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.