ZBOG FEJSBUK OBJAVE LIŠEN SLOBODE VEĆ ČETIRI MESECA

0

Komitet pravnika za ljudska prava – YUCOM podneo je Ustavnom sudu Srbije ustavnu žalbu u ime F. J. kojom je ukazao na povredu njegovog prava na slobodu i sigurnost, kao i na ograničeno trajanje pritvora. Osim što je traženo utvrđivanje povrede ljudskih prava, ustavnom žalbom je traženo i ukidanje odluke Višeg suda u Beogradu kojom je F. J. zabranjeno da napušta prostorije u kojima stanuje do donošenja konačne odluke Ustavnog suda.

Podsećamo, F. J. je 14. juna ove godine u večernjim satima na svom Fejsbuk nalog postavio status u kome je apelovao na svoje prijatelje da iz predostrožnosti ne piju vodu iz beogradskog vodovoda, jer je sadržaj vode kancerogen. Ova vest je inače, od ranih jutarnjih časova kružila svim društvenim mrežama, kao i internet izdanjima pojedinih online medija. Nakon što je proveo 13 dana u pritvoru u Centralnom zatvoru u Beogradu, određena mu je mera zabrane napuštanja stana koja traje već četiri meseca.

Uprkos činjenici da je F. J. sklopio sa Višim tužilaštvom u Beogradu sporazum o priznanju krivice početkom avgusta ove godine, iako se nisu stekli elementi bića krivičnog dela koje mu se stavlja na teret ,,Izazivanje panike i nereda” i izrazio kajanje zbog navodno učinjenog dela, glavni pretres nije zakazan ni tri meseca nakon potpisivanja sporazuma. Štaviše, Viši sud je meru zabrane napuštanja stana produžio još jednom, ponavljajući obrazloženje iz prethodnih odluka i ne osvrćući se na zaključeni sporazum. F. J. je zbog fejsbuk statusa na kom je preneo informaciju o kojoj je pričala cela Srbija, izgubio posao i provodi već peti  mesec lišen slobode. U situaciji u kojoj je okrivljeni priznao delo, postavlja se opravdano pitanje – zbog čega istražni postupak traje već puna četiri meseca?

Smatramo da je ovakvo lišenje slobode i ograničenje prava na slobodu izražavanja nedopustivo u demokratskom društvu i ima za cilj zastrašivanje svih građana koji, makar i u svojim privatnim krugovima, izražavaju političko mišljenje suprotno od većinskog.

Srbija se Ustavom i potvrđenim međunarodnim ugovorima obavezala na restriktivnu primenu mera koje obezbeđuju nesmetano vođenje postupka, pre svega određivanja i trajanja pritvora, kao i poštovanje slobode mišljenja i izražavanja.

Komitet pravnika za ljudska prava veruje da će Ustavni sud pravilno sagledati postupanje institucija pravosuđa prema pojedincu kome su ugrožena elementarna ljudska prava i nad kojim se sprovodi neopravdana represija državnog aparata i uveriti nas da je Srbija država vladavine prava, a ne političkih odluka.

YUCOM tim
Share.

Ostavite odgovor

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.