ZLOČIN IZ MRŽNJE USPOSTAVLJANJE MEHANIZAMA I PRAĆENJE IMPLEMENTACIJE

0

british-embassyTrajanje projekta: januar 2014. – oktobar 2014.

Donator: Ministarstvo spoljnih poslova Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Severne Irske.

Partneri: Gej strejt alijanse – GSA

 

Krajem decembra 2012. godine, na inicijativu Yucom-a i Gej strejt alijanse – GSA, Narodna Skupština Republike Srbije je usvojila Zakon o izmenama i dopunama KZ Republike Srbije kojim je kroz član 54a kao posebnu tj. obavezujuću otežavajuću okolnost za izricanje kazni uvela dela počinjena iz mržnje na osnovu rase, veroispovesti, nacionalne ili etničke pripadnosti, pola, seksualne orijentacije i rodnog identiteta. Nakon toga, YUCOM i GSA su sprovele projekat Zločin iz mržnje pravi način za prevenciju i smanjenje nasilja u Srbiji, koji je imao za cilj upoznavanje građana i stručnjaka sa zločinom iz mržnje, radi što efikasnije primene člana 54a KZ.

Zločin iz mržnje uspostavljanje mehanizama i praćenje implamantacije, predstavlja nastavak sprovedenih aktivnosti koje se odnose na zločin iz mržnje. Ovaj projekat ima za cilj jačanje kapaciteta za integrisanje marginalizovanih i manjinskih grupa, radi ostvarivanja ljudskih prava i primene međunarodnih standarda, kako bi se zaštitile najosetljuvije grupe. On teži uspostavljanju mehanizama za borbu protiv zločina iz mržnje i smanjenju nivoa nasilja u Srbiji, naročito u slučajevima kada je to nasilje zasnovano na netoleranciji i kada su žrtve pripadnici manjina i marginalizovanih grupa. Ovo će se postići kroz sledeće aktivnosti:

1. Zagovaranje uspostavljanja mehanizama za borbu protiv zločina iz mržnje kroz veliki broj sastanaka sa predstavnicima nadležnih institucija;
2. Održavanje mreže organizacija koja je osnovana kako bi se bavi ljudskim pravima;
3. Praćenje suđenja za zločin iz mržnje;
4. Analizu efikasnosti pravosuđa i tužilaštva u slučajevima zločina iz mržnje i objavljivanje te analize na wen stranici
5. Organizaciju 2 seminara koji se tiču borbe protiv zločina iz mržnje u dva grada u Srbiji
6. Dodelu manjih grantova za OCD, kako bi se podstakle da se bave ovim pitanjima
7. Održavanje finalne pres konferencije na kojoj će učestvovati predstavnici nadležnih institucija, OCD, medija i zainteresovani pojedinci, kojima će biti predstavljeni rezultati sprovedenog projekta.

 

Share.

Ostavite odgovor

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.