Žustra rasprava i suze u Skupštini zbog zakona o nestalim bebama

0

Zakon o nestalim bebama u porodilištima u Srbiji bio je tema današnje, veoma žustre rasprave u Narodnoj skupštini. Zakon je podelio javnost pošto su brojna udruženja roditelja koji sumnjaju da su im deca oduzeta na rođenju i proglašena mrtvom, tražila značajne izmene predloga zakona, a na kraju i njegovo povlačenje iz procedure.

Dok poslanici u Skupštini raspravljaju, majke iz Beogradske grupe roditelja nestale dece još jednom apeluju – povucite zakon. Kažu da nema istine u saopštenju Ministarstva pravde da su u tekst zakona ugrađeni predlozi roditelja i Jukoma, i da im je Zoran Balinovac iz Ministarstva pravde jasno rekao da na neke članove zakona ne može da utiče.

“Kada smo rekli da treba da se izvrši ispravka člana 5 – istrage – koje su bile šturo napisane, on je rekao da ne može da se meša u resor unutrašnjih poslova. Mi smo se zahvalili i rekli da nećemo predlagati nikakve amandmane i da imamo informaciju iz Skupštine da će se taj zakon povući”, kaže Mirjana Novokmet.

Ministar unutrašnjih poslova rekao je, braneći zakon pred poslanicima, da je teško rešiti slučajeve iz sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog veka, ali da zakon omogućava vođenje istraga.

“Bilo je nekoliko komentara…Koliko košta jedno dete. Ne postoji ta cena, ne postoji ta cifra. Ovo je samo nadoknada države porodicama koje su možda pre 30 ili 40 godina u jednoj drugoj državi SFRJ, ali na teritoriji Republike Srbije, možda nemarom administrativnog osoblja izgubili podatke, možda je to dete i nestalo…Ali, ne može tačno da se utvrdi i ovo je samo pomoć porodici u situaciji kada realno jako teško možemo tačno da utvrdimo šta se dogodilo”, izjavio je ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović.

Opozicija je žestoko napala predlog zakona i iz pravnog i iz ugla humanosti.

“Problem kod ovog režima jeste što misli da sve može da se reši novcem, pa ukoliko isplati novac, neko izađe ispred Ministarstva pravde i kaže da je ova vlast rešila posle 20 ili 30 godina toliko i toliko slučajeva nestalih beba”, izjavio je poslanik Aleksandar Šešelj.

“Zamislite kako je bilo tim ljudima koje su decenijama lagali i koje su mnogi smatrali ludim. ne rešava probleme i ne odgovara na ključna pitanja: Da li je dete umrlo i ako jeste, gde je sahranjeno? Da li je živo, ako jeste gde je? Da li je srećno, da li imam unučiće”, upitala je Tatjana Macura.

U Jukomu naglašavaju da njihove ključne amandmane Ministarstvo pravde nije usvojilo i da Zakon ne obezbeđuje istragu koja bi uključila posebno telo sa stručnjacima za kriminalistiku, sa administrativnim ekspertima koji bi utvrdili gde su rupe u dokumentaciji i kako je dokumentacija lažirana.

“A onda na osnovu toga da se ide dalje: Da se ustanovi svedok saradnik, svedok pokajnik, svi ti elementi jer bez toga što su roditelji i tražili, nećemo doći do istine”, kaže Katarina Golubović iz Jukoma.

Ministarstva unutrašnjih poslova i pravde zauzela su zajednički stav da krivična dela otmice i zamene dece u porodilištima nisu svršena – da još traju – pa da su shodno tome nema zastarevanja i moguće su istrage.

U Jukomu, pak naglašavaju da je važno kakav će stav zauzeti Republičko javno tužilaštvo koje te istrage i treba da vodi.

Izvor

Share.

Ostavite odgovor

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.