ГРАЂАНИН ЈЕ ЈЕДИНО СЛОБОДАН УЗ НЕЗАВИСНОГ СУДИЈУ!

0

Предложени уставни амандмани, који се тичу правосуђа, нису функционални, јер они омогућавају извршној власти да врши контролу над судском, што ставља судије у послушнички положај и укида њихово слободно судијско уверење, речено је јуче на конференцији за новинаре „Ка бржем и јачем правосуђу за грађане, кроз бољи Устав“, поводом посете Венецијанске комисије.

Председница Друштва судија Србије Драгана Бољевић, наводи да предложена решења повећавају политизацију правосуђа, те да се ништа није променило у односу представника извршне власти према судској.

„Министарство и даље сматра да извршна власт треба да контролише судску, по принципу ми смо победили на изборима, па можемо да радимо шта хоћемо. Предложеним амандманима се не гарантује независно судство“, казала је Бољевић, истичући да представници власти упорно одбијају да процес уставних промена учине јавним.

Директор ЈУКОМ – а, Милан Антонијевић, сматра да се од стране Министарства правде води кампања против судске власти, додајући да ће са тиме бити упозната Венецијанска комисија.

“Овде се види кампања против правосуђа, а она води ка смањењу његове независности. Министарство правде је обећало да ће писаним путем одговорити на примедбе упућене поводом измена Устава, али до данас то није учинило“, рекао је Антонијевић.

Говорници су се сложили да предлози за измену Устава, поред основних гаранција независности правосуђа, не садрже ни гаранције које се тичу слободе говора и слободе удруживања судија.

Izvor

Share.

Ostavite odgovor